Koop voor thuis laadpalen en let daarmee op je portemonnee

In het verkeer zijn elektrische en hybride auto’s niet meer weg te denken. Het bereik van de elektrische auto’s wordt met de jaren steeds beter en daardoor loont het zich ook meer om er eentje aan te schaffen. Toch moeten ze ook opgeladen worden en onderweg is dat met die grote accu’s niet altijd handig. Je moet sowieso een plekje vinden, maar het brengt ook hoge elektriciteitskosten met zich mee. Laadpalen voor thuis zijn een welkome oplossing, want zo heb je dag én nacht de mogelijkheid om je auto op te laden en de kosten zijn lager. 

Neem deze tips voor laadpalen kopen mee

Je kunt van de een op de andere dag een laadpaal aanschaffen en alles regelen, toch is het verstandig om even goed na te denken over hoe je het precies wilt inrichten. Een laadpaal is namelijk een flinke investering maar daarbij ook niet tussentijds te verplaatsen. De plaatsing is dus van cruciaal belang, zowel voor het praktische deel als voor jouw portemonnee. 

Als je de beschikking hebt over een garage kun je via een wandbox een aansluiting laten maken en heb je altijd overdekt je oplaadpunt staan. Maar niet iedereen heeft de beschikking over een garage of heeft niet de ruimte in de garage om hier een wandbox te plaatsen. In dat geval moet je kijken wat de mogelijkheden zijn in jouw tuin of op jouw oprit. Hou er rekening mee dat afhankelijk van de afstand tussen de paal en jouw meterkast en kosten a 50 euro per meter bij komen kijken om de laadpaal te plaatsen. 

Je kunt ook uit verschillende type laadpalen kiezen en voor elke auto heb je een verschillend wattage nodig. Als je een auto hebt met een redelijke batterij is het aan te raden om een snellader te kiezen die voldoende capaciteit heeft om je auto op korte termijn op te laden. Want niets is vervelender dan dat je ’s ochtends moet vertrekken met een batterij die niet of niet volledig is opgeladen. 

Bereken het omslagpunt van de opbrengsten en de kosten

Het laten plaatsen van laadpalen thuis kost ongeveer tussen de 500 euro en 1500 euro. Dit is afhankelijk van de afstand tot je meterkast, de grond en het type laadpaal dat je laat installeren. Ondanks dat je een flinke investering doet kan het zeker voordeliger zijn voor jouw portemonnee om een laadpaal thuis te installeren. Bereken het omslagpunt en kijk of het voor jou lonend is om deze investering te doen.

Je kunt het opslagpunt voor de kosten van laadpalen het makkelijkste berekenen door te kijken wat je per jaar aan elektriciteit nodig hebt, wat daarvan de kosten zijn, deze over bijvoorbeeld 5 jaar (afschrijving) te berekenen en daarbij de investering op te tellen. Aan de andere kant bereken je hoeveel het je kost als je op een derde locatie je auto laadt gedurende 5 jaar voor hetzelfde aantal kilometers. Vergelijk vervolgens de uitkomsten en zie of het goedkoper is om een laadpaal bij jou thuis aan te schaffen.