5 tips voor het juist verlenen van EHBO

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk dat wanneer er een noodsituatie opspeelt, je als omstander zo snel mogelijk goed kunt handelen om het leven van het slachtoffer te redden of de verwondingen niet erger te laten worden. Maar hoe doe je dit? Hierbij 5 tips over hoe je het beste Eerste Hulp kunt verlenen.

1. Zorg voor een veilige omgeving

Voorkom meer slachtoffers en schakel de oorzaak van het ongeval uit. Denk hierbij aan het blussen van een brand of het stopzetten van een machine. Pas wanneer je zeker weet dat je niet meer slachtoffers krijgt met hetzelfde ongeval kan je Eerste Hulp verlenen.

2. Stel het slachtoffer gerust

Een ongeval kan emotioneel heftig zijn voor het slachtoffer. Stel daarom altijd het slachtoffer gerust. Maak op een rustige manier contact met hem/haar en vertel wat je aan het doen bent. Zorg ervoor dat het slachtoffer ook rustig wordt en dat je paniek, angst of woede laat afnemen.

3. Schakel reddingswerkers in

Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk professionele hulp komt. Bel daarom onmiddellijk naar 112 en wees duidelijk waarover je belt. Geef aan of je politie, brandweer of ambulance nodig hebt, waar je bent, om hoeveel slachtoffers het gaat en wat je denkt wat het letsel is dat het/de slachtoffer(s) heeft/hebben. Het is aangeraden om tijdens het bellen met 112 je telefoon op luidspreker te zetten, zodat je een hand over hebt om taken uit te voeren die gedaan kunnen worden in de tijd dat je moet wachten op de reddingswerkers.

4. Zorg ervoor dat reddingswerkers goed bij het slachtoffer kunnen komen

Je geeft tijdens het gesprek met 112 duidelijk aan waar je bent en indien nodig hoe de reddingswerkers hier het beste kunnen komen. Zorg er daarnaast voor dat obstakels waar de ambulance niet doorheen kan rijden of waar de hulpverleners moeilijk bij het slachtoffer kunnen komen zoveel mogelijk uit de weg geruimd zijn.

5. Wees voorbereid

Een ongeval kan overal en altijd voorkomen. Het is daarom aangeraden een EHBO cursus te volgen, zodat je in alle tijden weet wat je kunt doen. Deze EHBO cursus kun je eenvoudig bij G4S volgen, waar je als gecertificeerd EHBO’er van slaagt.