Waarom koffiepads?

Wie koffiepads zegt, die denkt onwillekeurig toch aan de Senseo van Philips en de koffiepads van Douwe Egberts. Logisch, al was Philips niet de eerste die het gebruik van pads (kussentjes) mogelijk maakte. Eerder was er al de E.S.E van Illy. Dit waren overigens specifiek espressopads.

Koffiepads: filter met gemalen koffie

Je kunt koffiepads omschrijven als een filter met daarin gemalen koffie. De pads zijn dus speciaal gemaakt om te gebruiken in een pad koffiezetapparaat. Er komt verder geen koffie aan te pas als je een kopje koffie wilt zetten. Een pad is het enige dat nodig is. De koffiepads wordt in het speciale koffiezetapparaat gelegd, de klep van het apparaat wordt gesloten en na een druk op de knop heb je snel de beschikking over een kop koffie. Het is met name geschikt als je niet van plan bent een hele pot koffie te zetten omdat je weet dat dit toch niet gedronken wordt. Het is bovendien een zeer snelle manier om aan een prima te drinken kopje koffie te komen. 

De Senseo van Philips was niet de eerste

Tegenwoordig kun je nog sneller, als je kiest voor een duo koffiezetapparaat voor koffiepads. Nu kun je twee kopjes koffie tegelijk zetten. In ons land worden pads vaak meteen in verband gebracht met de Senseo van Philips en de pads van Douwe Egberts. Tegenwoordig echter biedt ieder zichzelf respecterend merk een dergelijk koffiezetapparaat aan. Iedereen kent ondertussen vast ook de apparaten van merken als Princess en Bosch. De meeste mensen denken dat Philips de eerste was met een dergelijk apparaat. Dat was dus Illy. Na de pads gebruikt te hebben, gooi je ze in de container. Let op; je gooit ze bij het restafval en dus niet in de groene container. 

Veel verschillende koffiepads met verschillende smaken

In 2001 kwam Douwe Egberts met koffiepads voor de samen met Philips ontwikkelde Senseo. Beide partijen werkten innig samen en in 2005 kreeg DE een octrooi voor de pads voor de Senseo. Later echter werd het octrooi weer ingetrokken en tegenwoordig bieden ontzettend veel aanbieders vergelijkbare pads aan. Kijk maar eens bij KoffieTheePlaza, beschikbaar in allerlei verschillende smaken. 

Nu ook theepads en chocolademelkpads beschikbaar

Het principe van koffiepads heeft ondertussen navolging gekregen. Je kunt namelijk in dezelfde supermarkt ook terecht voor theepads voor de T-pad, cappuccino pads, espressopads en pads speciaal voor chocolademelk, ontwikkeld door Friesland Food. Daarmee hebben de pads bewezen iets toegevoegd te hebben aan de wereld van koffie en dat het principe waarmee gewerkt wordt gewoon goed is. De echte koffieliefhebbers moeten vaak niet al te veel hebben van pads. Die beschouwen het als een minderwaardige vorm van koffie. In de praktijk hebben inderdaad mensen die zelf amper koffie drinken maar het hun gasten wel aan willen bieden een Senseo of een vergelijkbaar koffiezetapparaat thuis met de bijbehorende pads. Zo kunnen ze hun gasten zeer snel een wel degelijk prima te drinken kopje koffie aanbieden.