Transport & Logistiek

Het gebruik van ICT is van essentieel belang in de wereld van vandaag, aangezien deze hulpmiddelen de communicatie zowel in het dagelijkse leven als in de organisatie vergemakkelijken. De verbetering van de ICT in de sector transport & logistiek heeft een zeer positieve verandering teweeggebracht voor de groei van de bedrijven, aangezien op die manier de verschillende middelen van de bedrijven, zoals administratieve, financiële, menselijke, productieve, operationele, enz. zijn geoptimaliseerd.

Een ander belangrijk aspect is de rol van ICT voor ondernemingen om zich van hun concurrenten te onderscheiden. Maar hoe doen ze dat?

De globalisering van de ICT heeft ondernemingen in staat gesteld één enkel informatiesysteem te beheren voor alle activiteiten en op die manier zijn verwezenlijkingen, veranderingen, groei en concurrentievermogen tussen organisaties tot stand gebracht, die een structureel onderdeel van het bedrijfsmodel zijn geworden.

Zoals reeds gezegd, is het voor ondernemingen van essentieel belang zich van hun concurrenten te onderscheiden om concurrentievoordelen te behalen. Hier zijn enkele van die voordelen:

  • Er worden formele relaties met leveranciers ontwikkeld, waardoor het onderlinge vertrouwen wordt bevorderd en meer samenwerking praktijken worden uitgevoerd.
  • Een snellere aanpassing wordt bereikt door een verbetering van de praktijken op het gebied van het beheer van transport & logistiek, met name wat betreft systemen voor voorraadbeheer, het gebruik van geïntegreerde logistieke dienstverleners en de integratie van operationele processen.
  • Er wordt meer gekwalificeerd personeel ontwikkeld door de opleiding van vakmensen op het gebied van logistiek en beheer van de toeleveringsketen.
  • Er wordt een betere infrastructuur ontwikkeld en er wordt beter gebruik gemaakt van platforms die efficiëntere middelen voor het vervoer en de distributie van inputs bevorderen.

Integratie van ICT in de logistiek

De toepassing van ICT op transport & logistiek heeft het mogelijk gemaakt de productiviteit te verhogen door mechanismen in te bouwen voor de meest delicate processen zoals de inzameling, identificatie en traceerbaarheid van producten. Laten we enkele voorbeelden bekijken:

Het ontstaan van de elektronische handel

Wanneer we het momenteel over ICT in de logistiek hebben, mogen we een van de nieuwe wereldwijde trends niet vergeten: e-commerce. Dit is een element waarvan veel gebruik is gemaakt door ondernemingen, waardoor de opening van een bedrijf wordt vergemakkelijkt en het economische risico van de oprichting ervan wordt verminderd.

Bovendien is de integratie van platforms voor e-handel van groot belang om het proces te optimaliseren, procedures te verminderen en kosten te besparen, terwijl u uw koper waarheidsgetrouwheid, vertrouwen en veiligheid kunt bieden.

Geolocatie

Het satellietplaatsbepalingssysteem (GPS) is een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen van de afgelopen decennia. Precies weten waar een vloot vrachtwagens zich bevindt of controleren of de geplande routes worden gevolgd, is een van de grote bijdragen van ICT in de logistiek.