Daar is ie, het busje van PostNL. Daar is je pakketje dan eindelijk en je kan je nieuwe kleren, laptop of meubilair eindelijk in het echt bekijken. Voor velen een geluksmomentje. Achter deze voor jou relatief eenvoudige manier van spullen kopen zitten een aantal stappen die voor anderen wat minder eenvoudig zijn. Zo zijn er toch al gauw meerdere mensen bezig met het bezorgproces van jouw pakketje. Welke stappen komen er eigenlijk allemaal bij dit proces kijken en hoeveel mensen zijn daar eigenlijk voor nodig?
De bestelling
Allereerst komt er een order binnen bij een website. De eigenaar van de website zal vervolgens deze order door moeten sturen naar iemand die zijn/haar bevoorrading doet, tenzij hij/zij dit zelf doet natuurlijk. De meeste producten liggen waarschijnlijk in een magazijn stellingkast. De webshop eigenaar of iemand in een distributiecentrum zal jouw item(s) uit de magazijn stellingkast halen en inpakken. Eenmaal ingepakt zal het opgestuurd worden naar een leverancier als PostNL, DHL of UPS. Bij het opsturen naar het postsorteercentrum van de leverancier komt opnieuw iemand kijken die zorgt voor het aankomen van jouw pakketje bij het postsorteercentrum.
Aangekomen bij het postsorteercentrum
Aangekomen bij het postsorteercentrum is het belangrijk dat de post gesorteerd wordt en jouw pakketje in de goede categorie en bij de goede regio wordt gesorteerd. Opnieuw is hier weer iemand bij betrokken die bijdraagt aan het goed en snel afleveren van jouw bestelling. Eenmaal gesorteerd wordt het pakketje ingeladen met post uit dezelfde regio. Dan is het aan de postbezorger om het pakketje te bezorgen. Waar je dus in eerste instantie alleen zult denken dat de webshop eigenaar en de postbezorger hulp hebben geleverd bij het bezorgen van jouw pakketje, zie je nu dat er naast hen iemand in het magazijn werkt van het bedrijf, iemand die jouw pakketje naar het postsorteercentrum brengt en iemand die jouw post sorteert. In plaats van twee schakels, zul je dus al snel op 5 betrokkenen zitten bij jouw simpele bestelling.