Een persoonlijke lening afsluiten: drie tips

persoonlijke lening

Heb je geld nodig voor je particuliere leven? Dan ben je op zoek naar een persoonlijke lening. De persoonlijke lening is eigenlijk een verzamelterm voor alle soorten leningen die je gebruikt in je persoonlijke leven die niet de hypotheek zijn. Leningen voor je bedrijf vallen hier dus buiten. Dat zijn immers zakelijke leningen. Een persoonlijke lening wil je zo goedkoop mogelijk houden. Dan moet de rente laag zijn. 

persoonlijke lening

Doe goed je onderzoek

Bekijk actuele rentestanden van banken en andere bedrijven die leningen kunnen verstrekken. Doe dit niet via een van die bedrijven zelf maar zoek een onafhankelijke website die de rentestanden voor je bij kan houden. Zij zijn betrouwbaarder omdat ze er immers geen belang bij hebben om jou alleen de leningen van bank X te laten zien. Je wil niet belazerd worden maar als je niet goed oplet is dit risico helaas wel groter.

persoonlijke lening

Persoonlijk risico

Er zijn plekken waar je kunt lenen onder dezelfde voorwaarden als iedereen. De looptijd en rente zijn dan voor elk persoon gelijk. Er zijn echter ook bedrijven, en dan met name banken, die rekening houden met jouw persoonlijke situatie. Ze schetsen dan een risicoprofiel. Iemand die ouder is en niet meer werkt betaalt bijvoorbeeld meer rente. Iemand zonder vast contract geldt dat ook voor. En ook ondernemers en freelancers krijgen minder snel een gunstig risicoprofiel op hun persoonlijke lening. 

Wees eerlijk

Wees eerlijk tegen jezelf. Is die lening echt nodig, of kun je ook sparen? Geld lenen kost geld en als het niet nodig is kun je het beter niet doen.