De naam van je nieuwe bedrijf bevat meer risico’s dan je verwacht

Een eigen zaak is de droom van velen, maar naast de kosten van het oprichten van het bedrijf is er een ding dat velen over het hoofd zien: ze vergeten de bedrijfsnaam te checken. Dit kan op termijn desastreuze gevolgen met zich meebrengen als blijkt dat je niet de enige met die naam was. Er kan namelijk een hoop gebeuren als je per ongeluk een naam gebruikt die al bezet is. Je kan op dat moment namelijk gedwongen worden om de naam van je bedrijf te veranderen, en dat terwijl je al een reputatie en klantenkring onder die naam hebt opgebouwd!

De verschillende soorten merkregistratie

Merkregistratie is een wirwar van verschillende registers van merknamen. De Nederlandse registraties zijn samen met die van België en Luxemburg samengevoegd in het Benelux IPO. Een registratie in dit register geeft een bedrijf binnen hun sector het alleenrecht op hun bedrijfsnaam in de hele Benelux. Boven de Benelux IPO staat de EUIPO, dit register registreert de merknamen door de hele EU, en geeft dan ook het alleenrecht binnen de hele EU. Als je echter verder wilt uitbreiden kom je in een wirwar van registers terecht, het is dan aan te raden om met een expert in merkenrecht als Knijf.nl samen te werken.

Kunnen meerdere bedrijven dezelfde naam hebben?

Het valt je vast wel eens op dat meerdere bedrijven dezelfde naam hebben. Maar het is vaak zo dat die bedrijven geen overlap hebben qua sectoren waarbinnen zij handelen. Een voorbeeld hiervan is de naam Mazda. Mazda is nu vooral bekend als automerk, maar het is origineel een naam die General Electric gebruikte voor lampen. Het is daarom dat Mazda de naam enkel mag gebruiken voor auto’s, terwijl GE de naam Mazda voor alles behalve auto’s mag gebruiken. Je ziet dat dit best wel wat problemen met zich mee kan brengen. Als autobedrijf Mazda uit wil breiden naar een andere sector zullen ze moeten kiezen tussen een andere naam gebruiken of flink betalen om de rechten op de naam Mazda van GE over te nemen.