Regels voor zakelijk vliegen met een drone

Foto: https://unsplash.com/photos/person-holding-controller-_r2UPSQBCd4

Als je zich in Nederland in de lucht begeeft met een drone, of het nu is voor zakelijk gebruik zoals luchtfotografie of het verkennen van moeilijk bereikbare gebieden, dan is het cruciaal om op de hoogte te zijn van de geldende regels. Europese richtlijnen bepalen waar je wel en niet mag vliegen, en of je bepaalde certificaten nodig heeft. In dit artikel nemen we een diepgaande duik in deze regelgeving, zodat je goed voorbereid en in overeenstemming met de wet kunt opereren.

Registratie bij de RDW en Exploitantnummer

Als eigenaar van een drone ben je verplicht om jouw toestel te registreren bij de RDW. Hierbij ontvang je een uniek exploitantnummer, dat duidelijk zichtbaar moet zijn op jouw drone. Echter, deze registratie is niet nodig indien jouw drone aan bepaalde criteria voldoet:

  • Gewicht van minder dan 250 gram
  • Geen ingebouwde camera heeft
  • Voorzien is van een CE-markering voor speelgoed

Het registreren van jouw drone en het verkrijgen van een exploitantnummer biedt niet alleen wettelijke naleving, maar ook traceerbaarheid in geval van incidenten.

Vliegbewijs voor dronepiloten

Een cruciale stap voor dronepiloten is het behalen van een vliegbewijs als hun drone 250 gram of meer weegt. Dit bewijs van voltooiing kan worden verkregen na het succesvol afronden van een examen, waarvoor je minimaal 16 jaar oud moet zijn. Na het behalen van het examen kun je het drone vliegbewijs aanvragen bij de RDW. Het is verplicht om dit bewijs bij je te hebben tijdens het vliegen met jouw drone.

Waar mag je vliegen met een drone?

Het is essentieel om te weten waar je wel en niet mag vliegen met jouw drone. Over het algemeen mag je opereren in het vrije deel van het luchtruim, dat niet wordt gecontroleerd door luchtverkeersleiding. Echter, er zijn beperkingen, en sommige gebieden zijn verboden voor dronevluchten. Gelukkig biedt de GoDrone-app van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) een handige tool om te controleren waar je veilig kunt vliegen.

Heb ik een vliegbewijs nodig?

Voor het vliegen met een drone zwaarder dan 250 gram is een vliegbewijs verplicht. Dit bewijs is geldig in alle EU-landen. Voor bepaalde vluchten kunnen aanvullende vaardigheidsbewijzen vereist zijn, afhankelijk van de subcategorieën A1 en A3.

  • Subcategorie A1: Voor vluchten in deze categorie is een vliegbewijs vereist, samen met een (online) training en een kennistest bij een erkende vliegschool.
  • Subcategorie A3: Ook hier is een vliegbewijs nodig, met dezelfde trainings- en testvereisten als voor subcategorie A1.

Het naleven van deze regels is niet alleen een wettelijke verplichting maar draagt ook bij aan de veiligheid van het luchtruim en de mensen op de grond. Bovendien verzekert het je van een professionele en verantwoordelijke reputatie als dronepiloot.