Meest voorkomende afvalstromen binnen bedrijven

afvalstromen binnen bedrijven

Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende afvalstromen binnen bedrijven? Dit hangt sterk af van de branche waarin een onderneming actief is. Ook kan het verschil tussen bijvoorbeeld een winkel of een kantoorpand duidelijk zijn. Wel kan het altijd een goed idee zijn om een rolcontainer te gebruiken. Daar kunnen alle afvalstromen goed in worden opgevangen. Op deze plek kijken we eens naar welke stromen het meest voorkomen en wat daarmee moet worden gedaan. Zo is voor goede verwerking te zorgen.

Het echte bedrijfsafval

In de eerste plaats is er natuurlijk het echte bedrijfsafval. Dit is afval dat niet te recyclen is. Het zijn de overblijfselen na goed scheiden van de verschillende stromen. Let daarbij wel op dat al het andere wel gescheiden moet zijn. Ook bouw en sloopafval komt veel voor, maar dan wel in bedrijven in de bouw. Dit kan van metaal tot hout en tot papier variëren. Veel bedrijven krijgen hiermee te maken. Ook elektronisch afval komt meer voor. Dit komt ook door meer gebruik van elektronica in bedrijven.

De resten van groen

Er zijn ook veel resten van groen in allerlei vormen. Denk bijvoorbeeld aan het bekende GFT-afval. Dit gaat om groente, fruit en tuinafval. Ook swill door MilieuServiceNederland laten scheiden is een bekende vorm. Dit zijn de resten van voedsel en organisch materiaal, bijvoorbeeld uit de keuken. Dit zijn twee typische afvalstromen die goed te scheiden zijn. Het overgrote deel hiervan kan direct worden verwerkt tot compost. Ook wordt er steeds meer biogas uit gewonnen. Er is daardoor dus veel voordeel uit te halen wanneer dit goed gescheiden wordt. Kies wel de juiste bak.

Typische resten van bedrijven

Dan zijn er nog de typische resten van bedrijfsafval. Denk aan de enorme hoeveelheid koffiebekers. Die kunnen voor een flinke stroom zorgen. De bekers zijn vaak ook moeilijk te scheiden en moeten daarom apart van ander afval. Of er moet voor eigen bekers van de medewerkers worden gekozen. Ook papier, karton en verpakkingsmaterialen passen natuurlijk echt in de stroom van bedrijfsafval. Dit is dan weer wel heel gemakkelijk te scheiden. Zorg dus ook dat die wel naar behoren gebeurt in de betreffende onderneming.