Hypotheek afsluiten – alles wat je moet weten

laptop

Een huis kopen is een grote stap, en waarschijnlijk één van de grootste aankopen die je ooit zult doen. Het afsluiten van een hypotheek is daarbij vaak onvermijdelijk, maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in? In deze blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten een hypotheek afsluiten.

Hypotheekvormen

Er bestaan verschillende hypotheekvormen, en het is belangrijk om te weten welke bij jou past. Zo is er de lineaire hypotheek, waarbij je maandelijkse aflossing en rente gedurende de looptijd gelijk blijft. Daarnaast is er ook de annuïteitenhypotheek, waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt, maar waarbij het aflossingsbedrag in het begin lager is. Tot slot is er ook nog de aflossingsvrije hypotheek, waarbij je alleen maar rente betaalt en je niet aflost. Deze laatste hypotheekvorm wordt tegenwoordig echter nauwelijks meer verstrekt.

Rentevaste periode

Bij het afsluiten van een hypotheek is de rentevaste periode ook belangrijk om in overweging te nemen. Deze periode geeft aan hoe lang de rente vast staat. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rentevaste periode van 20 jaar, maar er zijn ook kortere of langere periodes mogelijk. Hierbij geldt over het algemeen dat een kortere rentevaste periode minder zekerheid biedt, maar wel vaak voordeliger is dan een langere periode.

De hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente is natuurlijk ook belangrijk om rekening mee te houden. Deze kan veel invloed hebben op de maandelijkse lasten die je hebt. Zo zal een hoge rente betekenen dat je maandlasten hoger zullen zijn, terwijl een lage rente juist lagere maandlasten betekent. Hierbij geldt echter ook dat een lage rente vaak samengaat met een kortere rentevaste periode, wat dus minder zekerheid biedt.

Advies inwinnen

Het afsluiten van een hypotheek is dus een complexe zaak waarbij veel factoren meespelen. Het is dan ook altijd aan te raden om professioneel advies in te winnen voordat je een beslissing maakt. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij een hypotheekadviseur, die je kan helpen om de juiste keuze te maken uit de verschillende hypotheekvormen, rentevaste periodes en rentes. Dit kan bijvoorbeeld bij Univé.

Het afsluiten van een hypotheek is dus zeker niet iets wat je zomaar even doet. Er zijn veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, en het is dan ook belangrijk om je goed te laten informeren. Neem dus gerust de tijd om je goed in te lezen over de verschillende mogelijkheden, en ga vooral ook op zoek naar professioneel advies. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en kun je met een gerust hart gaan genieten van je nieuwe woning.

hypotheek aflsuiten