Hoe ruim je een patchkast op?

Een patchkast kan er netjes en geordend uitzien, maar je hebt ook patchkasten waarbij de bedrading als een wirwar door elkaar hangen en je geen duidelijk overzicht hebt. Er zijn bepaalde manieren om een serverkast op te ruimen voor beter inzicht. Lees de tekst hieronder even goed door als je wilt weten op welke manier je een patchkast op moet ruimen.

Wat is een patchkast?

Een patchkast is een veilige manier om alle netwerkapparatuur op te bergen, waarbij het verzamelpunt van alle apparatuur en bekabeling van een pand samen komen en met een patchpaneel verbonden zijn. Deze apparatuur zoals servers, switches en patchpanelen kunnen al gauw verward raken. Een serverkast wordt ook wel een serverkast, een ’19 inch kast’, een ’19 inch rack’ of een ‘serverrack’ genoemd en zorgt voor het optimaal beschermen van je apparatuur tegen zaken waaronder vuil- en stofophoping, stoten, oververhitting en diefstal. 

Het belang van een opgeruimde patchkast

Een opgeruimde serverkast is van groot belang om verschillende redenen. Hieronder vind je de meest voorkomende redenen om de serverkast op te ruimen:

 • Je hebt duidelijk inzicht: In geval van een storing kan je makkelijk nagaan waar de oorzaak van de storing zit. Dit geldt zowel voor de leverancier als jezelf.
 • Minder storingen: Door te voorkomen dat de bedrading chaotisch door elkaar loopt komen storingen minder vaak voor.
 • Makkelijk uitbreiden: Een goed geordende serverkast is makkelijk uit te breiden.
 • Langere levensduur: De levensduur van de apparatuur wordt verlengd dankzij de veilige opslagplaats die goed geordend is.
 • Optimale ventilatie: De aan- en afvoer van lucht wordt niet geblokkeerd als de serverkast er netjes opgeruimd uitziet.
 • Tijdsbesparing: Als er in de serverkast gewerkt moet worden zal dit minder tijd nemen dan als de serverkast niet geordend is. 

Stappenplan serverkast opruimen

Er zijn verschillende stappen die je moet nemen om een ongeordende patchkast netjes op te ruimen. Je kunt gebruik maken van deze onderstaande stappen:

 1. Ga op zoek naar een specialist in je omgeving.
 2. Maak een vergelijking en kies de deal met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Maak duidelijke afspraken met de specialist en ga na welke apparatuur nodig is.
 4. De specialist checkt ook de huidige staat van de bekabeling in de serverkast.
 5. Er wordt offline onderhoud uitgevoerd en de serverkast wordt ontruimd.
 6. De nieuwe apparatuur wordt geplaatst en onnodig lange patchkabels worden vervangen.
 7. Labels worden geplaatst om na te gaan welke draad bij welke uiteinde hoort.
 8. De patchkast is geheel opgeruimd en geordend voor beter overzicht.

Zelf opruimen of een expert inhuren?

Als je je serverkast op wilt ruimen kan je zelf aan de slag, maar als je hier zelf geen verstand van hebt of niet over de juiste ervaring en voldoende tijd beschikt is het slim om een specialist in te huren voor de klus. Een specialist kan je namelijk voorzien van de juiste hulp bij het op correcte manier opruimen van je serverkast waardoor je tijd bespaart en zeker weet dat je serverkast netjes geordend is.