3 redenen om afval te scheiden binnen je bedrijf

De afgelopen jaren is duurzaam ondernemen steeds populairder geworden. Consumenten vinden maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker en maken steeds vaker duurzame keuzes. Ook de overheid stimuleert bedrijven om te investeren in duurzaam ondernemen.

Een belangrijk punt bij maatschappelijk verantwoord ondernemen is het scheiden van afval binnen je bedrijf. Door afval direct bij de bron te scheiden gaan er niet langer herbruikbare grondstoffen verloren. Voor een goede afvalscheiding is het belangrijk om voor elke afvalstroom een container te hebben. Bekijk de mogelijkheden van containerverhuur op Bedrijfsafval.nl. Het scheiden van bedrijfsafval zorgt ervoor dat je als bedrijf een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Benieuwd naar waarom het scheiden van afval zo belangrijk is? Wij hebben 3 belangrijke redenen op een rijtje gezet!

redenen afval binnen je bedrijf scheiden

Reden 1. Bijdragen aan een circulaire economie

Circulair ondernemen: je hebt er als ondernemer vast wel eens van gehoord. Wanneer duurzaam ondernemen besproken wordt valt ook vaak de term “circulair ondernemen”. Bij een circulaire economie is een goede afvalscheiding essentieel. Schone afvalstromen behouden namelijk hun waarde en zijn goed te recyclen. Dit heeft als effect dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.

Reden 2. Voldoe aan de verplichting

Voor alle bedrijven in Nederland is het vanuit de overheid verplicht om afval bij de bron te scheiden. Als bedrijf ben je zelf afhankelijk voor een goede inzameling van je bedrijfsafval. Is je afvalscheiding niet in orde? Dan riskeer je een flinke boete bij een controle op vervuilde afvalstromen. Als bedrijf is het niet alleen een duurzame keuze om afval te scheiden, maar je voldoet ook meteen aan de verplichting.

Reden 3. Bespaar op afvalverwerkingskosten

Een andere reden om afval bij de bron te scheiden is de kostenbesparing dat dit oplevert. Bij veel bedrijven waarbij de afvalinzameling nog niet optimaal is beland er onnodig veel afval bij het restafval. Dit heeft als gevolg dat er onnodig herbruikbare grondstoffen en materialen verloren gaan én dat de hoeveelheid restafval toeneemt. Restafval is de duurste afvalstroom om te laten verwerken, waardoor een slechte afvalscheiding de nodige kosten met zich mee brengt. Door als bedrijf afval te scheiden bespaar je flink op afvalverwerkingskosten.