Waarom een accountant inschakelen?

Als ondernemer ben je de hele dag druk met je onderneming. Je wilt ervoor zorgen dat je onderneming zo goed mogelijk loopt en omzet kan draaien. De hele dag ben je bezig met belangrijke taken binnen je onderneming, echter worden sommige taken soms overgeslagen. De financiële administratie van je onderneming is superbelangrijk, maar toch vaak verwaarloosd. Een duidelijk overzicht van alle administratie is essentieel voor het nemen van beslissingen en het doen van de boekhouding. Vaak hebben ondernemers hier weinig tijd voor en natuurlijk weinig ervaring in. Veel ondernemers besteden dit dan ook uit aan een accountant, deze heeft het veel vakkennis over. Maar wat doen ze precies? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Wat doet een accountant precies?

De accountant houdt zich bezig met verschillende financiële werkzaamheden. Hier vallen diverse werkzaamheden onder zoals het samenstellen van een jaarrekening. Naast het samenstellen kijken ze ook goed naar de jaarrekening en controleren ze deze. Soms heb je namelijk een verklaring nodig en kan deze niet zomaar door iedereen worden verstrekt. In deze verklaring wordt er bevestigd dat de cijfers van de jaarrekening zijn gecontroleerd. Voor aandeelhouders, schuldeisers en voor het management van het bedrijf is dit van groot belang. Daarnaast geven ze ook adviezen aan ondernemingen, wanneer er een belangrijke beslissing genomen moet worden. Sommige beslissingen kunnen niet genomen worden zonder financiële informatie, zoals het budget. De accountant zorgt ervoor dat de boekhouding altijd klopt, zodat je hier een duidelijk overzicht van krijgt.

Ze regelen dus alle zaken die met geld te maken hebben in een onderneming. Deze leggen ze ook natuurlijk vast in de administratie, zodat je altijd een duidelijk overzicht hebt. Zo doen ze in sommige situaties ook de salarissen en leggen ze de informatie van het personeel vast.

Competenties van een accountant

Accountants moeten veel verstand hebben van de financiële administratie, hierbij speelt de wetgeving ook een grote rol. Ze moeten een analytische blik hebben op bepaalde dingen en alles goed kunnen vast vastleggen. De cijfers van een rapport moeten namelijk geanalyseerd worden en op juistheid worden beoordeeld. Ze zijn vaak perfectionistisch ingesteld en zorgt dat alles tot de puntjes in orde komt. Zo kijken ze bij een jaarrekening goed naar eventuele fouten en halen ze deze eruit. Ze hebben altijd een financiële opleiding gevolgd en hebben ook een opleiding gevolgd speciaal voor accountants.

De voordelen

Het inschakelen van een accountant als onderneming is altijd verstandig. Hier zitten namelijk een enkele voordelen aan verbonden, die veel voor je onderneming kunnen betekenen. Ten eerste heb je meer tijd voor de primaire taken binnen je onderneming, zoals het maken van omzet. Ten tweede weet je altijd zeker dat de administratie klopt en dat er geen fouten worden gemaakt in de boekhouding. Dit is natuurlijk heel handig wanneer de BTW aangifte gedaan moet worden. Ten slotte kun je met de financiële informatie van een accountant betere beslissingen nemen en op deze manier groeien met je onderneming.