Palmboom versus kokospalm

Als we naar een strand of een kustgebied gaan, zouden we zowel palm- als kokospalmen moeten kunnen tegenkomen. Welnu, dit is het interessante deel, want er zijn nog steeds veel mensen die een palmboom niet van een kokospalm kunnen onderscheiden. Dit is niet verwonderlijk omdat beide soorten bomen veel vergelijkbare kenmerken hebben, zoals de vorm van hun bladeren en hun hoogte. Ze komen ook uit de familie, de Arecaceae. Als het echter om hun fruit gaat, zullen de meeste mensen palmboom niet meer verwarren met kokospalm. Het is omdat hun vruchten totaal verschillende vormen hebben. In dit deel zouden de meeste mensen veel meer bekend moeten zijn met kokosnoten dan met palmvruchten.

Palmvruchten versus kokosnoten

Zoals je misschien weet, heeft de kokosnoot een ronde vorm en een groot formaat, bijna zo groot als een voetbal. Aan de binnenkant vinden we veel water dat een beetje zoet smaakt, en de laatste laag van het binnenste deel van een kokosnoot is eetbaar. Daarentegen zijn palmvruchten relatief veel kleiner dan kokosnoten. Ze zijn bijna zo groot als appels. Ze smaken zoet maar een beetje zuur. Natuurlijk kunnen, net als veel andere reguliere en kleine vruchten, ook palmvruchten die van een palmboom komen direct gegeten worden. Het is echter vrij gebruikelijk om palmvruchten in andere vormen te verwerken, zoals sap en kruiden. Dit is het grote en belangrijkste verschil tussen kokos en palm, omdat niemand kokos direct zal eten vanwege de harde schaal die het heeft.

Welke is beter om thuis te planten?

Nu, nadat we zowel palm- als kokospalmen hebben vergeleken zou de volgende vraag moeten zijn: welke boom kan het beste als huisdecoratie worden gebruikt? Als het daarop aankomt, zou het antwoord palmboom moeten zijn. Het antwoord is vrij eenvoudig. Het komt omdat palmbomen relatief korter zijn dan kokospalmen. Niet alleen dat, palmvruchten kunnen ook direct gegeten worden, terwijl kokosnoten eerst gehalveerd moeten worden voordat we van de inhoud kunnen genieten. Met die eigenschappen kunnen we gerust stellen dat palmbomen veel praktischer zijn dan kokospalmen.