Opleiding financiële administratie

Wie graag met cijfertjes bezig is zal veel voldoening halen uit een baan op de financiële administratie of in de boekhouding. Daarvoor moet je wel eerst een opleiding financiële administratie volgen. Daar leer je wat er allemaal komt kijken bij het voeren van een boekhouding. Je leert eerst omgaan met de meest gangbare kantoorsoftware en daarna hoe deze wordt toegepast in de financiële administratie. Na afloop van de opleiding financiële administratie weet je precies hoe je crediteuren en debiteuren moet beheren en hoe je gegevens moet invoeren in de boekhouding. Je kansen op de arbeidsmarkt stijgen, want mensen met financieel inzicht zijn veelgevraagd.

Twee diploma’s voor één opleiding

De opleiding financiële administratie bestaat uit twee delen. Een vooropleiding is niet nodig, maar voor de nodige basiskennis met de computer leer je eerst omgaan met gangbare kantoorsoftware. Die kennis kun je meteen gebruiken als je kennis maakt met de administratieve processen in een kantoor. Dat betreft standaardvaardigheden zoals telefoontjes afhandelen, e-mails beantwoorden, brieven opstellen, afspraken inplannen en dossiers bijhouden. Voor dit deel van de opleiding financiële administratie krijg je een apart diploma, getiteld Administratief Medewerker. Dit diploma is een voorwaarde om aan het tweede deel, Financieel Administratief Medewerker te mogen beginnen.

Opleiding Financieel Administratief Medewerker

Ook het tweede deel van de opleiding financiële administratie is weer opgesplitst in twee delen. Het eerste deel, dat de boekhouding behandelt, bevat veel theorie over inventaris en balans, grootboek, de regels waar een boekhouding aan moet voldoen, een debiteurenadministratie en een crediteurenadministratie en journaalposten. Een apart onderdeel is de boekhouding van een eenmanszaak; heel handig voor het geval je nog eens zelf met een bedrijf wilt starten. Daarna leer je computerboekhouden en kan de theorie in de praktijk worden gebracht. Ook voor deze opleiding Financieel Administratief Medewerker krijg je een apart diploma.