Eczeem bij kinderen

In het geval van erfelijke eczeem treedt de huidaandoening al op vrij vroege leeftijd op. Er zit dan een eiwit in de huid van het kind waardoor het lichaam niet voldoende vocht kan vasthouden. Hierdoor is de huid droger. De eczeem komt vooral voor in het gezicht bij het kind of op het hoofd, in de ellebogen, knieholtes, enkels en de polsen. Het uit zich in jeukende, droge plekken met bultjes, blaasjes en schilfers op de huid.

Wat moet je doen als ouder?

Als ouder is het vooral belangrijk om te letten op de juiste verzorging van het eczeem. Een van deze dingen is ervoor zorgen dat de huid niet droger wordt dan het al is. Daarom wordt er geadviseerd om je kind twee tot drie keer per week te douchen en tijdens het douchen geen zeep te gebruiken. Dit verergert het eczeem namelijk. Hetzelfde geldt voor krabben. Dit is natuurlijk bij kinderen niet helemaal te voorkomen, maar het is wel iets om goed op te letten wanneer dit mogelijk is en de nagels goed te knippen. Voor kinderen met eczeem is het ook belangrijk om hen elke dag op de plekken in te smeren met eczeem zalf.
Het is ook vaak dat kinderen die last hebben van eczeem een allergie hebben waardoor de eczeem ook kan ontstaan. Het kan daarom ook handig zijn om daarop te testen.

Verdere behandeling

Als je kind last heeft van eczeem is het vooral belangrijk om hem of haar veel in te smeren met een beschermende of eczeem zalf. Meestal wordt er bij de huisarts ook een zalf voorgeschreven met hormonen erin die hierin helpend zijn. Hierdoor wordt de ontsteking geremd en gaat de jeuk ook weg. Het is bij kinderen vooral belangrijk om goed op te ze te letten, omdat zij natuurlijk nog niet door hebben wat wel of niet schadelijk is. Dit is zeker in het geval van het krabben.