Carbon weefsel, een geavanceerde vinding

Carbon weefsel is een product dat ontstaat wanneer duizenden middels pyrolyse verkoolde acrylvezels tot een garen worden gecombineerd. Dit garen, gevormd uit duizenden langwerpige koolstofkristallen, wordt vervolgens op een geavanceerd weefgetouw tot elke gewenste stof geweven, die kan variëren in dikte, dichtheid, vorm en patroon. Keper- en twillbindingen geven mooie diagonalen maar kunnen niet voor alle gebruiksdoeleinden aangewend worden. Vierkant- en platgeweven stoffen, echter, zijn oerdegelijk en zullen niet snel vervormen of uitrafelen. Wanneer er tape wordt gemaakt of beschermkousen, dan moet het materiaal soepel maar toch vormvast zijn.

Toepassingen: van sport tot orthopedie

Sporters zijn dolgelukkig met de uitvinding van met koolstofvezel versterkte materialen. Die hebben hen al veel winst gebracht. Denk aan ultralichte racefietsen en surfplanken die bijna niets wegen. Of ski’s waarvan je bijna vergeet dat je ze bij je hebt. Daarmee voel je je zo licht als een veertje. Maar voor rolstoelbezitters is het ook een hele verademing: zij hoeven in tegenstelling tot vroeger geen log gevaarte meer voort te duwen of te rollen.

Eén van de favoriete materialen in de industrie

Carbon wordt in de industrie vaak aangewend om machines en andere technische installaties van degelijke, slijtvaste onderdelen te voorzien. Deze gaan op hypermoderne serieproductielijnen lang mee, waardoor er minder snel storingen zullen ontstaan.  Ook in de vliegtuig- en ruimtevaartindustrie zijn het zeer betrouwbare materialen.

Verder dient het vaak als bescherming voor kwetsbare onderdelen, die bij het minste of geringste beschadigen.

De vele voordelen die koolstof kent.

Koolstofweefsel behoort tot de favorieten van de composietenindustrie omdat het een materiaal is dat veel kan hebben. Extreem hoge temperaturen hebben er geen vat op, want bij dit sterke maar superlichte materiaal is de uitzetting verwaarloosbaar en daarbij zal het niet snel vervormen. Het kent een hoge stijfheid, elektriciteit geleidt het uitstekend en oxidatie onder invloed van water en zuurstof is uitgesloten. Dit maakt het een zeer veilige keuze en daarmee ideaal voor toepassingen waar niets aan het toeval overgelaten mag worden. Niet alleen is het nuttig, het is ook nog eens mooi om naar te kijken.